COLOMBIA/ARABICA - bez kofeina!
Colombia Tumbaga Sugarcane Decaf Excelso EP 2022/23
Chuťový profil: Intenzívna čokoládová a sladká chuť, z ktorej nespoznáte, že sa jedná o bezkofeínovú kávu, s tónmi jablka a karamelu.
CUPPINGOVÉ SKÓRE: 83,5 = VÝBEROVÁ KÁVA
Táto káva je ideálna na espresso.
O kolumbijskej káve
Kolumbijskú kávu pozná každý. Ešte aby nie! Krajina totiž patrí medzi najväčší vývozca kávy už od 19. storočia. Vďaka rôznorodému podnebiu a geografickým podmienkam nájdeme v kolumbijskej káve každý to svoje, jej variabilita je totiž nekonečná. Všeobecne kolumbijaská káva pochádza z troch regiónov: zo severu (kde je káva zemitejšia, hutnejšie), z centra Kolumbie (miestna káva začína byť viac citrusová a svieži) alebo z juhu, tunajšie káva je jemná, sladká a ovocná.
Kávová družstvá poctivo pracujú na rozvoji svojho odboru, to sa odráža aj v množstve certifikátov, ktoré kolumbijská káva každoročne získava. Nami vybraná káva je samozrejme faitrade, čo zaručuje, že farmári sú za prácu spravodlivo odmenení.
O bezkofeinovej káve
Stvoriť dobrú bezkofeínovú kávu je umenie. A naš Tumbaga je toho jasným príkladom! Na výrobu bezkofeínovej kávy je dôležité zvoliť kávu s plným telom - teda vyššou sladkosťou a nižšou kyslosťou, pretože proces dekofeinácie obe vlastnosti zvýrazňuje. Pri dekofeinácii je využitý cukr (respektíve melasy az toho pochádza aj názov SUGARCANE DECAF PROCESS). ktorá prirodzene obsahuje zlúčeninu etylacetát. Kávové zrná sa namočia do vody a etylacetát sa nechá voľne cirkulovať medzi kávovými zrnami a pri tom na seba viaže kofeín. Po dosiahnutí požadovanej hladiny kofeínu sa kávové zrná nechajú uschnúť a zvyšky etylacetátu sa odstránia naparovaním.