Hľadáte kávu, do ktorej sa zamilujete po prvom dúšku? Práve ste ju našli! Každý rok milovníci kávy z celého sveta čakajú na zber burundskej kávy. Miestni neprodukujú žiadne obrovské množstvo, každý poľnohospodár sa stará približne o 200 kríkov, miestna káva ale patrí medzi tie najkvalitnejšie a najchutnejšie na svete. Je to dané vysokou nadmorskou výškou, pestovaním v skutočne malom množstve a tiež tým, že pre miestne je pestovanie kávy existenčne dôležité, na svojej káve si preto dávajú mimoriadne záležať.
O podmienkach pre farmárov
V Burundi sa káva pestuje pomerne krátku dobu. Kávovníkové kríky (Coffea arabica) priviezli do krajiny v 30. rokoch 20. storočia Belgičania, ktorí až do roku 1962 Burundi spravovali. Súkromné spracovateľské závody sa v tomto stredoafrickom štáte profilovali až po občianskej vojne v roku 2006. Malí farmári sa starajú spravidla o 200 rastlín kávovníkov, zbierajú ich ručne. Poľnohospodárov z oblasti Kayanza zhromažďuje družstvo Greenco, ktoré sa stará o materiálne zázemie a tiež o systematické vzdelávanie miestnych členov. Spoločnosť sa tiež podieľa na zvyšovaní zamestnanosti mladých ľudí, ich nezamestnanosť v Burundi dosahuje 50 %. Miestnym nie je cudzie ani ekológia - všetky spracovateľské stanice majú vlastné čističky vody a využívajú solárnu energiu.
O chuti
Kávové plantáže sa nachádzajú vo výške do 1 800 m.n.m, vďaka čomu má káva nižšiu aciditu. Miestna káva je známa predovšetkým ovocnou arómou.